De 5 pijlers van de Piramide van Lencioni voor een goed functionerend team zijn onderling met elkaar verbonden. Lage resultaten op één van de pijlers (fasen) betekent veelal een risico voor een andere pijler.
Wat doen succesvolle teams volgens het Lencioni model?
Deze teams ontwikkelen onderling vertrouwen, waardoor zij positieve conflicten durven aan te gaan. Dit kunnen hartstochtelijke- en/of emotionele discussies zijn omdat ze weten dat ze niet gestraft worden. Het benutten van de standpunten van alle teamleden in deze discussies creëert commitment en vergroot de betrokkenheid. Hierdoor nemen de teamleden de verantwoordelijkheid gemaakte afspraken na te komen en elkaar aan te spreken op hun bijdragen. Met uiteindelijk positieve resultaten als het gevolg.
Piramide van Lencioni samengevat: leden van goed functionerende teams
- Vertrouwen elkaar;
- Gaan openlijk de strijd aan over ideeën;
- Steunen besluiten en actieplannen;
- Spreken elkaar aan op het realiseren van overeengekomen activiteiten;
- Concentreren zich op het bereiken van collectieve resultaten.
Hieronder staan de vijf pijlers van het Lencioni model nader uitgelegd.
Vertrouwen
Vertrouwen is de zekerheid van teamleden dat de intenties van hun collega’s goed zijn. Er is dan ook geen reden om beschermend of bezorgd over de groep te zijn. Bij voldoende vertrouwen voelen de teamleden zich op hun gemak en stellen ze zich kwetsbaar tegenover elkaar op. De teamleden durven daardoor hun zwakheden te erkennen en weten dat gebrekkige vaardigheden, fouten en hulpvragen niet tegen hen gebruikt worden. Teamleden voelen dat ze lerend en in ontwikkeling mogen zijn.
Conflicten
Conflicten is het vermogen van de teamleden om constructieve conflicten aan te gaan. Deze goede conflicten hebben als enige doel om op de kortst mogelijke termijn de best mogelijke oplossingen te bereiken. De teamleden benutten elkaars invalshoeken en standpunten zodat ze zich vol vertrouwen achter een besluit scharen en de organisatie laten groeien.
Betrokkenheid
Betrokkenheid is in de piramide van Lencioni een functie van twee zaken: duidelijkheid en steun. Goed functionerende teams nemen duidelijke beslissingen en nemen deze op tijd. Ze werken met complete instemming van alle teamleden, zelfs van diegenen die tegen het besluit hebben gestemd. Hoewel dit niet hun keuze is conformeren zij zich ook aan het besluit. Het team treedt als één team naar buiten en alle teamleden afzonderlijk handelen naar het genomen besluit.
Verantwoordelijkheid
Verantwoordelijkheid is in teamwork de bereidheid van teamleden om collega’s aan te spreken op prestaties en/of gedragingen die schadelijk zijn voor het team. Van het teamlid vraagt dit dat hij/zij aanspreekbaar is op gedrag en andere teamleden durft aan te spreken. Ook onderdrukken de teamleden de neiging om lastige gesprekken te vermijden. Leden van goed functionerende teams overwinnen deze natuurlijke neiging en durven risico’s te nemen.
Resultaten
Resultaten is volgens het Lencioni model het vermogen om te focussen op de specifieke (team)doelstellingen en duidelijk omschreven resultaten. Het gaat hier om een bredere definitie van resultaten dan alleen winst- en omzetcijfers, dan wel kostenbesparing. Het gaat ook om doelen die managers stellen op de weg daar naar toe, zoals input-doelstellingen. Vaak bieden deze doelen een veel betrouwbaarder beeld van de resultaten waar het team naar streeft.
Het verschil in teams volgens de piramide van Lencioni
In goed functionerende teams: In niet goed functionerende teams:
- Is er vertrouwen in elkaar Wordt geen kwetsbaarheid getoond
- Ga je openlijk de strijd aan met elkaar Is er kunstmatige harmonie
- Steun je besluiten en actieplannen Communiceer je onduidelijk
- Spreek je elkaar aan op realiseren van overeengekomen activiteiten Wordt er geen verantwoordelijkheid genomen
- Concentreer je je op het bereiken van collectieve resultaten Gaat het eigenbelang voor op het teambelang
Hoe je team te ontwikkelen?
Wanneer je wil gaan leren met je team is het handig om van te voren een inschatting te maken van hoe jouw team zich al heeft ontwikkeld. De Lencioni vragenlijst vul je samen met alle teamleden in. De resultaten van alle teamleden bij elkaar opgeteld geeft je vrij eenvoudig aan in welke fase van ontwikkeling jouw team zich bevind.
Door met elkaar in gesprek te gaan, te reflecteren op de uitkomsten en praktijkcases in te brengen krijgen jullie het verdiepende gesprek. De teamcoach helpt het team om naar het proces te kijken en nodigt uit om te zeggen wat niet snel gezegd wordt. Per fase zijn er diverse oefeningen om uiteindelijk hogerop in de piramide van Lencioni te komen.