Veranderen of ontwikkelen is voor iedere organisatie een uitdaging. Grote verandertrajecten resulteren in veel gevallen niet tot het beoogde resultaat en medewerkers ervaren ze gemiddeld genomen niet als positief, volgens gerenomeerde partijen als Harvard, Kensey&Company, Insead. In veel gevallen is dat omdat verandertrajecten verkeerd worden gemanaged. Wij geloven dat de kwaliteit van elke organisatieverandering uiteindelijk wordt bepaald door de mensen en hun onderlinge relaties.
Succesvolle organisatieverandering met het 8-stappen model van Kotter
Met het doorlopen van het 8-stappen Model van Kotter hebben verandertrajecten binnen organisaties veel meer kans van slagen. De eerste drie stappen van het verandermodel creëren het juiste klimaat voor verandering, stap 4 tot en met 6 verbinden de verandering aan de mensen in de organisatie en de stappen 7 en 8 richten zich op implementatie en consolidatie van de verandering.
Uitleg 8-stappen model
John Kotter's 8-stappen model voor verandertrajecten beschrijft een reeks stappen die organisaties moeten doorlopen om succesvolle en duurzame verandering te realiseren. Het richt zich op de continue en dynamische aard van veranderingsprocessen binnen organisaties.
Hier zijn de acht stappen in het verandermodel:
In de praktijk zijn de verschillende fases zelden van elkaar gescheiden. Ze lopen veelal vloeiend in elkaar over of verlopen parallel aan elkaar. Het verandermodel helpt met het maken van een eerste planning en biedt handvatten voor wanneer je de organisatieverandering niet van de grond krijgt. Door de diverse fasen te doorlopen, kom je er al snel achter waar je mogelijk een steek hebt laten vallen of te snel gegaan bent.
Waarom is dit verandermodel succesvol?
Kotter's model is een procesmodel omdat het gericht is op de lange termijn en continue veranderingen binnen een organisatie, met een sterke focus op de menselijke aspecten en de cultuurverandering die nodig is voor duurzame verbetering. Het model gaat verder dan het afronden van specifieke verandertrajecten en is bedoeld om een blijvende verandering te realiseren in de manier waarop de organisatie opereert.
Verandermodel als basis voor continue verbeteren
1. Efficiëntie: Het verandermodel is gericht op het efficiënt en effectief uitvoeren van veranderingen binnen een organisatie. Door het stapsgewijze proces en de duidelijke focus op communicatie en betrokkenheid van alle medewerkers, kunnen verandertrajecten succesvol worden doorgevoerd.
2. Leiderschap: Het verandermodel benadrukt het belang van sterk leiderschap bij het doorvoeren van veranderingen. Door een duidelijke visie en context te bieden aan medewerkers, kunnen zij gemotiveerd raken om de organisatieverandering te omarmen en actief bij te dragen aan het proces.
3. Cultuurverandering: Het verandermodel richt zich niet alleen op het veranderen van processen en structuren, maar ook op het veranderen van de organisatiecultuur. Door aandacht te besteden aan de mindset en gedrag van medewerkers, kunnen verandertrajecten op lange termijn succesvol worden geïmplementeerd.
4. Flexibiliteit: Het verandermodel biedt flexibiliteit in het proces van verandering, waardoor organisaties kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en behoeften. Door de nadruk te leggen op continue evaluatie en aanpassing, kan het model van Kotter worden aangepast aan de specifieke behoeften van de organisatie.
Tips van John Kotter: John Kotter adviseert om bij de werving en aanname van nieuw personeel direct de nieuwe visie als uitgangspunt te nemen. Dit geldt ook voor de opleiding van huidig personeel. Door dit te doen, worden de nieuwe missie en visie het DNA van je bedrijf.
Het is daarnaast belangrijk om erkenning te geven aan de leden die actief hebben bijgedragen aan het verandertraject. Hun steun is van onschatbare waarde, en daarom zal er bij toekomstige organisatieveranderingen opnieuw een beroep op hen worden gedaan.
Meer informatie • Kotter, J. P. (2012, 1996). Leading change. Harvard Business