De zoektocht naar balans als leidinggevende: tussen helpen en leiding geven

Door: Ondernemersacademie

Als leidinggevende heb je duidelijke doelen: je bent verantwoordelijk voor de prestaties van je team, het behalen van doelstellingen en het waarborgen van een fijne werkomgeving. Maar er is ook een andere kant: je wilt je team ondersteunen, zorgen dat iedereen zich gehoord voelt en soms zelfs helpen met hun taken. Hoewel deze intenties nobel zijn, kan dit leiden tot een gevoel van disbalans. Hierdoor neem je mogelijk geen pauzes en werk je ’s avonds langer door. Het vinden van de juiste balans tussen het helpen van je team en het behouden van je eigen leiderschap is een voortdurende uitdaging in leidinggeven.

De dubbele rol van de leidinggevende

Als leidinggevende vervul je een complexe rol. Enerzijds ben je de strategische beslisser die verantwoordelijk is voor de koers en het succes van je team. Anderzijds ben je mentor, coach en soms zelfs collega die mee wil helpen met dagelijkse taken. Deze mix kan voelen als een touwtrekwedstrijd. Hoe behoud je de balans tussen effectief leidinggeven en betrokken blijven bij de behoeften van je team?

Het gevaar van overbetrokkenheid

Het is makkelijk om te vervallen in overbetrokkenheid. De neiging om altijd beschikbaar te zijn en te helpen, hoe goed bedoeld ook, kan leiden tot enkele nadelige gevolgen en disbalans:

  • Verlies van overzicht/helikopterview: Als je te veel tijd besteedt aan operationele details, verlies je het overzicht. Dit kan ten koste gaan van je vermogen om strategisch te denken en lange termijn doelen te bereiken.
  • Onvoldoende delegeren: Wanneer je taken van teamleden overneemt, ontneem je hen de kans om verantwoordelijkheid te dragen. Dit kan hun groei belemmeren, er voor zorgen dat ze zich geen eigenaar meer voelen en hen minder zelfredzaam maken.
  • Uitputting: De druk om zowel leiding te geven als constant te helpen, kan leiden tot mentale en fysieke uitputting. Een overbelaste leidinggevende verliest effectiviteit en creativiteit.

Het belang van balans in leidinggeven

Balans vinden tussen het ondersteunen van je team en het uitvoeren van je eigen verantwoordelijkheden is cruciaal voor succesvol leidinggeven. Dit betekent niet dat je afstandelijk moet worden, maar dat je bewust omgaat met waar je tijd en energie naartoe gaat.

  1. Leer effectief te delegeren: Vertrouwen in je team is essentieel. Door verantwoordelijkheden te delegeren, geef je je team de kans om te groeien, terwijl jij je kunt richten op de grotere strategische doelen.
  2. Creëer duidelijke grenzen: Zorg dat je tijd hebt voor je eigen taken. Dit kan betekenen dat je momenten inplant waarin je niet gestoord wilt worden, zodat je je kunt focussen op je eigen prioriteiten.
  3. Coach in plaats van oplossen: In plaats van problemen zelf op te lossen, kun je je teamleden coachen om zelfstandig oplossingen te vinden. Dit helpt hen om hun vaardigheden te ontwikkelen, ze blijven eigenaar van het vraagstuk, terwijl jij je leiderschap behoudt.
  4. Zorg voor jezelf: Een gezonde balans begint bij jezelf. Zorg voor voldoende rust en stel grenzen aan hoe beschikbaar je bent. Een gebalanceerde leidinggevende is een effectievere leidinggevende.
“ik heb als persoon meer rust en zelfvertrouwen gekregen: deelnemer management-counsel”

Langetermijn voordelen van balans in leidinggeven

Wanneer je een gezonde balans vindt tussen het helpen van je team en het uitvoeren van je eigen leiderschapstaken, plukken zowel jij als je team daar de vruchten van. Zij worden zelfstandiger, nemen verantwoording, tonen eigenaarschap  en groeien in hun rol. Jij kunt je leiderschap effectiever invullen en strategisch blijven denken. Een leidinggevende die balans bewaakt tussen betrokkenheid en strategische focus, creëert een omgeving waarin zowel de organisatie als de medewerkers kunnen floreren.

Conclusie

De zoektocht naar balans als leidinggevende is een voortdurend proces. Het is verleidelijk en dankbaar om de rol van helper te vervullen, maar het is essentieel om je hoofdtaak – leidinggeven - niet uit het oog te verliezen. Door grenzen te stellen, effectief te delegeren en te focussen op het grotere geheel, kun je een gezonde balans vinden die jou, je team en de organisatie ten goede komt.

De Ondernemersacademie faciliteert het proces naar leiderschap en laat jou en jouw organisatie de impact ervan ervaren.

 

van inzicht naar balans

Wie helpt jou met jouw route voor de toekomst? 

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

www.ondernemersacademie.net of mail naar bob.eugelink@ondernemersacademie.net

Coaching, training of een leiderschap cursus. Met college-vakgenoten, alleen of met je team ontwikkelen. Wat heeft jouw voorkeur?